Jan en Reinanda Haverkamp
Wisselseweg 7
8162 RM EPE
T (0578) 61 12 10


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huisvesting


Een Shetlandpony stelt niet veel eisen aan huisvesting. Als de pony een schutstal heeft waar hij uit de wind kan komen en een droog plekje om te liggen dan is het goed. 

De grond echter om ‘De Groenkamp’, onze boerderij, is veenachtig. In de winter was het nat en modderig. De pony’s liepen de weilanden bij regenval kapot en hadden daardoor bij droog weer niets meer te grazen.

Stalontwerp
Wij hebben een brochure aangevraagd bij het Proefstation voor de Rundveehouderij, Schapenhouderij en Paardenhouderij (PR) te Lelystad. Na het lezen van deze brochure hebben wij een open loopstal laten ontwerpen en zelf gebouwd. 

De schuur is gemaakt van houten spanten en vervolgens gepotdekseld. Een oude streekmethode waarbij planken over elkaar heen worden gelegd en worden vastgemaakt. Door het hout creëren wij een goed klimaat. De stal is aan een kant open vanaf 1 meter borsthoogte. Daarmee voorkomen wij tocht over de grond. De helft van de schuur heeft een zolder met opslag voor hooi. De rest is open tot in de nok om goede ventilatie te waarborgen. De schuur is 24 meter lang en 12 meter diep. De nokhoogte is 5.50 meter.Wij hebben open loopstallen met groepshuisvesting. De Shetlander is een pony die erg graag in een groep verblijft. Het levert meer bewegingsruimte en is natuurlijker. Doordat onze groepen vrij stabiel zijn in samenstelling is dat goed mogelijk. Bij een handelsstal zou er teveel rangordegevechten ontstaan en is individuele opstalling beter.

De stallen zijn op maat gemaakt. Bij de standaardstallen heb je een houthoogte van 1.20 cm. De pony’s zouden dan achter dichte muren staan. De open loopstallen hebben nu een houthoogte van 0.80 cm. Daarboven op traliewerk van 0.40 cm. totale hoogte is dus 1.20 meter. Ruim voldoende voor de pony’s met een schofthoogte van gemiddeld 0.85 cm. De deur is 1.00 meter breed. Het traliewerk is volledig wegklapbaar waardoor zij over de deur heen kunnen kijken de loopgang in. De tussenwanden zijn identiek. De stallen van de hengsten en ruinen staan schuin tegenover de merriestallen. Daardoor zien zij elkaar wel maar zitten niet te dicht op elkaar. Deze stallen hebben dezelfde houthoogte maar het traliewerk is 1.20. Totale hoogte is dus 2.00 meter. Het stalontwerp hebben wijzelf gemaakt en is uitgevoerd door Buitenhuis te Vaassen.

Ruimte
Wij hebben in onze schuur de volgende stalafmetingen:
• 1 stal voor veulens van 6 meter diep en vier meter breed
• 1 stal voor de merries van 6 meter diep en acht meter breed
• 1 stal voor jaarlingen, twenters van 6 meter diep en vier meter breed
• 3 stallen van vier bij vier meter voor de hengsten en menpony’s.

In de winter is het weiland per groep gekoppeld aan een vaste stal. Zodra de lichten in de schuur aangaan weten de pony’s dat ze gevoerd worden. Ze melden zich dan al bij het hek. Ik doe de brokken in de voerbakken en het hooi in de ruifen. Vervolgens loop ik naar het weiland (met zaklamp) en doe het hek open. Per groep rennen ze dan naar binnen. De deur achter de groep dicht en de volgende groep ophalen. Vervolgens ververs ik het water en loop nog even langs alle pony’s. In de ochtend krijgen ze bij erg slecht, vooral nat, weer hooi en blijven ze binnen. Bij mooi weer gaan ze naar buiten. We hebben geprobeerd of de pony’s zelf in en uit wilden lopen. Het nadeel is dat de leider van de groep, vaak een erg sterke pony, naar buiten gaat na het eten en buiten blijft. De pony’s die best nog wat mogen eten of droog moeten liggen gaan dan mee. De kuddeleider immers geeft aan dat er buiten wordt overnacht. Door de deuren te sluiten kunnen zij de hele nacht rustig eten en droog liggen. Door dit systeem sparen wij de weilanden en zijn de pony’s goed onder controle en in de hand. Doordat de zijkant van de schuur over de hele lengte, 16 meter, open is blijft de stal fris en koud.

Voeding
De pony’s krijgen in de ochtend en avond voldoende hooi. Daarnaast staat er altijd een mineralenemmer en is er fris water. Nu nog in bakken maar een toekomstwens is nog een automatisch geïsoleerd systeem wat in de winter veel werk zal gaan schelen. ’s Avonds krijgen de pony’s brokken (hoeveelheid afhankelijk van de groep), iets ongeplette haver en wortelen. De haver krijgen ze voor de mestverspreiding in de wei. In de mest van de pony’s zitten hele haverkorrels. De vogels vinden dat interessant en halen de mest uiteen zodat zij de korrels kunnen bereiken. Daardoor krijg je geen weiland met mesthopen. 

Afmesten
Wij strooien de stallen op met vlas. Het vlas heeft een geurbindende werking en neemt veel vocht op. Het werkt als een potstalsysteem. Ik haal de natte plekken eruit en strooi telkens vlas bij. Ongeveer 1x per drie maanden haal ik alles eruit en strooi fris op. In het voorjaar worden alle stallen afgemest, uitgespoten en ontsmet. 

Zomerstalling
In de zomer gebruik ik de grote stal voor de merries die moeten veulenen. Dan wordt de stal opgestrooid met stro. Ze gaan een aantal weken voor het veulenen ’s nachts naar binnen. Op deze wijze heb ik goed overzicht. Wij hebben in de slaapkamer een televisie die verbonden is met een camera in de stal. De pony’s hebben een alarmgordel om. Zodra ze gaan liggen gaat het alarm af. Op te televisie kunnen we dan zien of het loos alarm is. Is de pony bezig dan blijven wij rustig op een strobaaltje zitten kijken. Ons motto is zo min mogelijk ingrijpen en helpen. Alleen als het moet. Na de geboorte gaat de merrie met veulen overdag in de wei. De eerste week doe ik het veulen ’s nachts naar binnen. Dat hoeft in principe niet. Het voordeel vind ik dat het veulen op deze wijze al jong in de hand is en daardoor op latere leeftijd zich richt op mensen. Ook vind ik het een fijn idee als ik zelf in mijn warme bed ligt dat het veulentje in een lekker strobed ligt.

Menpony’s en hengsten

Zij staan in individuele stallen. Om te zorgen dat ze contact houden is er een open venster tussen de stallen. Alleen bij onderlinge strijd gaan die dicht. De voorkant van de stal heeft 0.80 cm. hout en vervolgens 1.20 meter traliewerk. De deur is 1.00 meter breed en de helft van het traliewerk kan openslaan. Daardoor kunnen ze lekker in de gang kijken en houden contact. In de winter hebben ze hetzelfde regime als de merries. In de zomer staan zij ’s nachts ook binnen.

Powered by: Unifact B.V.