Jan en Reinanda Haverkamp
Wisselseweg 7
8162 RM EPE
T (0578) 61 12 10


Mennen, het begin

 

Mennen op wedstrijden

 

Artikelen over mennen

 

 

 

Mennen op de Groenkamp image

Reinanda met Khiry en Lucky voor de Küehnle marathonwagen.

 

Men4 image

Eva met Khiry

Mennen op De Groenkamp

Mennen op de Groenkamp image 

Toen ik 9 jaar oud was kreeg ik van mijn Opa een shetlanderhengstveulen, genaamd Dabo van ’t Hazelte. Zijn moeder was Nefie van ’t Hollanderbroek en zijn vader Marius van Ochten. Opa noemde Nefie liever Nellie. Je praat dan over Shetlanders van 1.10. De overgrootvader van Nefie was Bob Walker, hij staat in het boek “de Shetlandpony”.
Opa verrichte met Nellie het lichtere landwerk. Knollen halen van het land. Water naar de koeien brengen, klein wagentje mest wegbrengen enz. Toen ik 10 was heb ik een wagentje van Opa gekregen en gingen wij samen achter elkaar aan naar het land toe. Ik was apetrots.


Heel wat jaren later kocht ik Ydie. Zij liep toen alleen in de wei en verveelde zich een beetje. Voor de lol ben ik haar gaan longeren en toen dat goed ging heb ik links en rechts wat tuig geleend, een kennis een wagentje laten maken en gaan mennen. En dat vond ik leuk!


Ydie kreeg een zoon, khiry genaamd. Ook bruin en toen hij drie was net zo groot als zijn moeder. Ik heb hem ernaast ingespannen en zo reed ik ineens tweespan. Ik heb toen bij een tuigenmaker een Engels tuig laten vermaken. Voor mini-shetlanders een tuig kopen valt niet mee. Al staat er op de verpakking mini dat wil nog lang niet zeggen dat het past.


Toen het steeds leuker werd, ook mijn man kreeg de smaak te pakken, ben ik op zoek gegaan naar een wagenbouwer die een volwassen marathonwagen kon maken dat erg licht was en licht zou lopen. Het is niet leuk om 2 kleine pony’s zich in het zweet te zien werken voor een zware wagen.
Uiteindelijk kwam ik bij Jan Broeze terecht in Hellendoorn. Hij is lasser en heeft de wagen helemaal voor mijn lengte gemaakt en op de hoogte van de pony’s. De wagen is prachtig geworden en rijd fantastisch.


Ik heb gemerkt dat het niet eenvoudig is hengstveulens te verkopen. Ik fok niet voor de slacht en ben dus begonnen jonge hengsten aan te houden en als ze drie zijn te beleren. Ik merk dat daar best animo voor is.


Ik rij zelf puur recreatief. Als ik wedstrijdjes rij is dat bij lokale menverenigingen of bij de bond in de beginnerklasse. Wel rijd ik de vierdaagse in Epe, vier dagen van 25 kilometer wat ze zonder een enkel probleem uitrijden. Wat ik jammer vind is dat ze de waterbakken steeds dieper maken omdat het publiek dat sensatie vind. Alleen kan ik met mijn kleine jongens (stokmaat 0.87 cm.) er niet door. Ook de brug moet steeds hoger worden wat voor mij de lol wat verminderd.


Ik heb een vierspantuig gekocht en heb ambitie om dat nog een keer te gaan proberen. Tot nu toe ben ik zeer gelukkig met mijn 2-span bestaande uit Khiry van de Groenkamp en Lucky van de Olde Maten.
Het tweede 2-span bestaat uit PeeWee van de Groenkamp en Tangus van ’t Vinkennest. En met twee tweespannen gaan wij dit jaar eens proberen één vierspan te maken.

 

 

Vierspan image

Powered by: Unifact B.V.