Jan en Reinanda Haverkamp
Wisselseweg 7
8162 RM EPE
T (0578) 61 12 10


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

StamboekopnamesÉén keer per jaar, in het voorjaar, vind er een stamboekopname plaats. De fokverenigingen organiseren deze opnames. Van de pony’s wordt dan de stokmaat opgenomen, wordt de pony veterinair gecontroleerd en lineair gescoord. 
Vervolgens wordt het gele stamboekpapier opgestuurd naar het stamboekkantoor. Het kantoor zet de maat op het papier en verandert het veulenboek in een stamboeknummer. De lineaire score is van belang voor de vader van de pony. Als van een vader verschillende nakomelingen zijn opgenomen kan er een inschatting gemaakt worden van de fokwaarde van een hengst. Als voorbeeld: bij de meeste nakomelingen van deze hengst constateren wij een erg mooi hoofdje. De hengst scoort dan goed op dit onderdeel. Of bij de nakomelingen is de stap erg ruim. De pony wordt op meer dan 20 punten beoordeeld. De stamboekopname is voor merries en ruinen vanaf drie jaar en ouder.
Als de merrie in het stamboek is ingeschreven worden haar veulens weer opgenomen in het veulenboek. Anders komen de nakomelingen in het registerstamboek. 

Powered by: Unifact B.V.