Jan en Reinanda Haverkamp
Wisselseweg 7
8162 RM EPE
T (0578) 61 12 10


 

Verzorging

Hoefverzorging
De hoeven van de pony dienen tenminste vier keer per jaar te worden bekapt. In het eerste levensjaar kan men bovendien, door regelmatig te bekappen, de stand van de benen nog wat beïnvloeden.

Ontwormen
Erg belangrijk. De eerste keer wordt het veulen ontwormd met 10 dagen, dan met vier maanden en vervolgens elke 6 tot 8 weken.

Entingen
Jaarlijks moet de pony worden geënt tegen influenza en tetanus. Of de pony geënt is staat in het paspoort

Voeding
Vaak krijgen Shetlanders zomers te veel en in de winter te weinig. De Shetlander is een schraalweider. Een gevarieerd grasland met kruiden is beter voor de pony dan de goede vette koeienweilanden. Dit gras bevat veel eiwit en dat is voor de pony’s gauw te veel. De pony’s worden in de winter vaak gestald bij een boer die nog genoeg gras heeft in de wei. Maar na de vorst is de voedingswaarde uit het gras verdwenen. Voor het graasplezier wel goed maar te weinig voedingswaarde. Deze pony’s moeten er eigenlijk wat brokken bij krijgen. Is er geen gras meer dan moet er een goede kwaliteit hooi gegeven worden. Ze moeten natuurlijk elke dag vers drinkwater hebben en een goede mineralenliksteen. De pony’s hebben geen stal nodig voor de kou maar toch is het goed als ze de beschikking hebben over een schutstal. Een pony staat graag uit de wind en ligt natuurlijk ook graag op een droog plekje.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tandarts aan het werk.


Powered by: Unifact B.V.