Zwart

Zwart (Foxy v.d. Groenkamp)

Zwart

Zwart is dominant. Een echt zwart paard heeft dus minimaal één gen voor zwart. De genetische code is dan 'EE' of 'Ee'. Egaal zwarte paarden zijn vrij zeldzaam. Veel zwarte paarden vertonen onder de invloed van zonlicht rufisme en worden minder diep van tint in de zomer.

Variaties:

  • Gitzwart
  • Koolzwart
  • Vaalzwart

Smoky Black

Een Smoky Black is het resultaat van één "cream" gen op een zwart paard. Dus een enkele verdunning.
Omdat één cream gen het zwarte haar ongemoeid laat (het verdund alleen rood haar) is een Smoky Black wel drager maar is dat aan het uiterlijk bijna niet te zien. Sommige Smoky Blacks zijn wat valer maar de meesten zien eruit als gewone zwarte paarden.
Een Smoky Black moet tenminste één ouder met een cream gen hebben.

Smoky Cream

Een zwarte pony met twee cream genen (dubbele verdunning) wordt een "Smoky Cream".
Een "dubbel verdunde" pony geeft altijd één cream gen door. Alle nakomelingen hebben dus een verdunningskleur zoals Palomino, Valk of Smoky Black. Een Cremello gepaard aan een Vos geeft altijd een Palomino!

Zwartroan - Today's Sunshine v. Stal Kairos

Roan

Het Roan is een wijzigingsfactor waarbij de witte haren met de haren van de basiskleur vermengd zijn. De uiteinden van het paard (hoofd, manen, staart en benen) behouden hun basiskleur.
Roan komt voor op iedere kleur, achter de naam van de kleur komt dan "roan" te staan. De zwartroan wordt in de volksmond  moorkopschimmel genoemd. Een roan wordt ook wel onveranderlijke schimmel genoemd maar dat is in principe niet juist. Roan heeft niets te maken met schimmel.
Roan is dominant en daarom moeten alle roan gekleurde paarden tenminste één Roan ouder hebben. De Roan factor wordt aangegeven met RnRn

Schimmel - Briling Snow Knight

Veranderlijke Schimmel

De wijzigingsfactor voegt grijze haren toe aan het gehele lichaam van het paard naarmate het ouder wordt (depigmentatie). De veulens worden geboren in de basiskleur en veranderen in de loop van de jaren naar wit.  Gewoonlijk begint dit proces bij het hoofd van het paard. Sommige schimmels vertonen een tijd lang een prachtige appeling.
Omdat schimmel dominant is moeten alle schimmel gekleurde paarden tenminste één schimmel ouder hebben. De schimmel factor wordt aangegeven met GG.

Zwartbont - Eline v. Stal van Aschberg

Zwartbont

Bij het shetlandstamboek kennen we alleen de platenbontfactor, ook wel tobiano genoemd. Er zijn meer bontsoorten zoals Sabino en Frame Overo maar die komen bij ons stamboek niet voor.

Een homozygoot bonte hengst (of merrie) draagt de dubbele factor PP. Deze pony geeft dus altijd bontgekleurde veulens, of er nu een bonte of een effen gekleurde merrie (of hengst) bij wordt gezet, omdat er altijd een dominante P wordt doorgegeven.

Een heterozygoot bonte hengst (of merrie) draagt de factor Pp. De kans dat de bontfactor wordt doorgegeven is daardoor met de helft verminderd; de kans dat er in combinatie met een effen gekleurd paard bonte veulens geboren worden is dus 50%.

Wildkleur zwart

Zebra strepen

Wildkleur Zwart

De wildkleur wordt vaak aangeduid met de Engelse naam dun. Daardoor raken wij wel eens in de verwarring omdat wij het dan als de dunfactor zien. Vandaar dat vroeger een bruine pony met een aalstreep werd aangeduid als valk. Valk is de verdunning van bruin. Maar de verdunningskleuren hebben geen aalstreep.  Wildkleur maakt dat de basiskleur van de vacht van de pony valer verschijnt dan anders het geval zou zijn. De wildkleur is dominant en wordt aangemerkt met een D.

Het wildkleurgen drijft het pigmen naar de buitenkant van de haarschacht. Hierdoor worden grote delen van het haar praktisch doorzichtig; voor het oog geeft dat de indruk van een lichtere kleur. Hoewel er andere verdunningsfactoren bestaan met een vergelijkbaar effect, valt een paard met wildkleur gemakkelijk te herkennen aan zijn primitieve markeringen. In het bijzonder gaat het hier om de donkere aalstreep op zijn rug, de zebrastrepen op de onderbenen en een 'spinnenweb' (concentrische ringen) op het hoofd. De manen en staart zijn donkerder dan de rest van de vacht, maar niet zo donker als de aalstreep; er komen vaak witte dekharen in voor.

Het wildkleurgen heeft op de drie basiskleuren verschillende uitwerkingen:

  • Paarden met wildkleur bruin zijn vaak bruingeel tot wat donkerder bruin. De aalstreep is zwart.
  • Paarden met wildkleur zwart zijn muisgrijs (grá, grullo), waarbij verschillende tinten mogelijk zijn; de aalstreep is echter altijd goed te onderscheiden.
  • Paarden met wildkleur vos zijn roodachtig bruin, vaak perzikkleurig; hun aalstreep is niet zwart maar voskleurig.

Ook in combinatie met andere verdunningsfactoren levert het wildkleurgen kenmerkende kleurpatronen op. De verschillen zijn vaak erg subtiel, waardoor alleen met een DNA- of met stamboomonderzoek de eigenlijke vachtkleur te bepalen valt. Zo is de combinatie van wildkleur en valkkleur of heterozygoot crème bijzonder moeilijk te herkennen.

Oorspronkelijke rassen hadden vaak de wildkleur omdat het een schutkleur was en zij minder opvielen als prooidier.

Zilverappel zwart

Het Zilverappel gen (Silver Dapple) is alleen zichtbaar op zwarte haren. Je kunt aan een Vos niet zien of hij het Zilverappel gen bij zich heeft maar deze kan het gen wel steeds doorgeven. Zilverappel varieert enorm van kleur, van chocoladebruin tot leisteen, vaak met appeling en manen en staart zijn zilvergrijs, strogeel of zelfs platina. Omdat Zilver een dominant gen is moeten Zilverappels tenminste één ouder hebben die Zilverappel is of een vos ouder die het Zilver gen draagt. Zilverappel wordt aangeduid met Zz.
Via DNA onderzoek heeft Beth Meade van Kellas Stud aangetoond dat de gelijkende kleur “Isabel of Mushroom” niet hetzelfde is als Silver Dapple.
Lang werd gezegd dat zilverappel niet voorkwam bij de Shetland Pony. Maar in Denemarken is een hengst, Silbersees Luxus die deze kleur draagt en doorgeeft. Deze hengst heeft 6 generaties geregistreerde shetland pony's in zijn pedigree. Vanuit deze hengst heb ik twee merries geïmporteerd naar Nederland, te weten Lychee Gedsagergards en Liberty Gedsagergards. Prachtige kleuren maar voor mij werden deze pony's te groot en heb ik ze dus, wel met spijt in mijn hart, verkocht.