Toen ik 9 jaar oud was kreeg ik van mijn Opa een shetlanderhengstveulen, genaamd Dabo van ’t Hazelte. Zijn moeder was Nefie van ’t Hollanderbroek en zijn vader Marius van Ochten. Opa noemde Nefie liever Nellie. Je praat dan over Shetlanders van 1.10. De overgrootvader van Nefie was Bob Walker, hij staat in het boek “de Shetlandpony”.
Opa verrichte met Nellie het lichtere landwerk. Knollen halen van het land. Water naar de koeien brengen, klein wagentje mest wegbrengen enz. Toen ik 10 was heb ik een wagentje van Opa gekregen en gingen wij samen achter elkaar aan naar het land toe. Ik was apetrots.
Heel wat jaren later kocht ik Ydie. Zij liep toen alleen in de wei en verveelde zich een beetje. Voor de lol ben ik haar gaan longeren en toen dat goed ging heb ik links en rechts wat tuig geleend, een kennis een wagentje laten maken en gaan mennen. En dat vond ik leuk!
Ydie kreeg een zoon, khiry genaamd. Ook bruin en toen hij drie was net zo groot als zijn moeder. Ik heb hem ernaast ingespannen en zo reed ik ineens tweespan. Ik heb toen bij een tuigenmaker een Engels tuig laten vermaken. Voor mini-shetlanders een tuig kopen valt niet mee. Al staat er op de verpakking mini dat wil nog lang niet zeggen dat het past.
Ik rij niet zoveel wedstrijden. Enerzijds de tijd maar anderzijds ook omdat dat veel training vergt. En wat ik eigenlijk het leukste vind is "boscrossen". Wij wonen in Epe en onze achtertuin is bezaaid met menpaden. Dus heerlijk met de pony's de bos in. Wel doen wij met een groep elk jaar deel aan de Eper Paardenvierdaagse. Het grootste landelijke paardenevenement in Nederland. Wij rijden dan routes rondom ons huis waar wij niet altijd mogen komen. Bijvoorbeeld op landgoederen of op prachtige stukken heide. Die vier dagen brengen wij hier helemaal in paardengeluk door. Wij gaan met 's avonds lekker met elkaar eten, drinken een biertje, rijden mooie routes, douchen en vallen voldaan in slaap. Een prachtige week waar ik altijd de vakantie omheen probeer te plannen. Het is altijd genieten.
Na Khiry en Lucky heb ik nog met een tweetal palomino's gemend. Maar in het zware stuifzand rondom ons huis is het toch wel leuk om met een span grote maat pony's te rijden. Ik heb Fedor en Franklin van de Iemakker gekocht. En daar men ik met bijzonder veel plezier mee. Zij hebben nu ook al wat Eper paardenvierdaagse in de benen. Het is een makkelijk span wat ook rustig een maandje in de wei kan lopen zonder heet te worden. Wel moet de buiksingel dan een maatje groter :). Ik rij ze met hoefschoenen. IJzers vind ik leuker klinken maar voor mij zijn hoefschoenen handiger. Ik men niet zoveel en als ik dan tijd heb om te mennen zitten net de ijzers los. Vandaar de keuze voor hoefschoenen. Ik rij met equine fusion active jogging shoe. Een hele mond vol maar ze bevallen mij super. Op de vierdaagse zie ik onderweg veel hoefschoenen liggen die wij dan op de wagen leggen en later aan de eigenaar terug geven. Maar die van mij zitten als een huis. Erg blij mee dus.
Ik heb in Duitsland, bij Kutschen Ricker, een menwagen op maat laten maken omdat ze er in die tijd niet waren in Nederland. Maar op dit moment kun je gelukkig op meer plekken terecht. Wij hebben goede ervaringen met Voskamp Hall in Eerbeek. Daar hebben wij ook onze menwagens in onderhoud. Zij importeren momenteel goede wagens uit Polen die ook zeer geschikt zijn voor de kleinere pony's. Daarnaast werken wij ook samen met de Lemerij. Wij hebben bij hun mentuig gekocht maar ze hebben ook mooie kleine wagens. Je ziet momenteel ook veel de sulky's en de tweewielige wagens. Ik rij zelf liever vierwielig en geremd. Maar dat is voor iedereen natuurlijk anders.
Toen wij net begonnen was er geen passend tuig te krijgen. Ik heb het nog uit Engeland geïmporteerd. Met koper beslag dus veel poetsen. Bij de ponywebwinkel hebben ze ook mooi passende tuigen. Ook kunnen zij de tuigen leveren van Ideal. Wij rijden zelf met een Arden tuig geleverd door de Lemerij. Dit is een kunststof tuig met een freestyle borststuk. Dit tuig wordt op maat aangepast dus is het wel belangrijk om je span even aan te houden. Wij zijn met de pony's naar de Lemerij toe gegaan. Zij hebben alles genoteerd en het tuig werd besteld. Geadviseerd werd om het kopstuk van het hoofdstel wel van leer te nemen omdat dat wat vriendelijker is voor de pony. Het leuke is dat je de biezen in bijna 20 kleuren kunt bestellen. Ik vond bij de Groenkamp groen wel passen. Tevens is deze bies lichtgevend in het donker. Dus val je mooi op. Jeroen heeft het tuig volledig in het zwart en Denise heeft een grijze bies. Je kunt het tuig net zo laten samenstellen als je wilt. Ik heb hele en halve oogkleppen. Die kan ik wisselen al naar gelang ik ga mennen of de leeftijd van de pony's. Zelf rij ik graag met een leren leidsel maar Denise en Jeroen hebben een kunststof anti-slip leidsel waar ze wijs mee zijn.
Nicole Lubbe heeft in de Shetland pony een mooi stuk geschreven over het beginnen met mennen. Een pony beleren voor de wagen is altijd een uitdaging. Het kan zijn dat je een pony hebt die alles zonder meer accepteert en binnen een week alles doet zoals het hoort, vaak duurt het wat langer voordat het goed gaat en soms lijkt het nooit goed te komen. Als je een pony wilt gaan beleren voor de wagen, is er een aantal stappen die je kunt doorlopen om dit op een goede manier voor elkaar te krijgen. Beginnen met mennen.