Voeding

Een prettiger leven door het juiste voer
"Paarden hebben aanwijsbaar een prettiger leven als ze op de juiste manier worden gevoerd. Ze zijn erop gebouwd om zo’n 75 procent van hun tijd, dag en nacht, laagwaardig ruwvoer te vergaren. Ook ’s nachts, want een paard heeft niet zo’n zelfde slaapritme als wij, al wordt dat wel vaak gedacht. Een paard hoort van nature bijna constant te knabbelen en te kauwen. Daar is zijn hele lichaam en zijn brein op ingesteld. Voeding heeft dus een enorme invloed op het gedrag van een paard”, zegt gedragswetenschapper Dr. Machteld van Dierendonck"

Voeding voor oudere paarden
Oudere paarden hebben een aangepast rantsoen nodig om op conditie te blijven en de laatste jaren van hun leven zo fit en gezond mogelijk door te brengen.
Het lichaam van een ouder paard verandert langzaam, waardoor extra aandacht voor de voeding steeds belangrijker wordt.
Vanaf ongeveer 20 jaar verandert het lichaam van een paard. De bespiering wordt minder, de stofwisseling wordt minder efficiënt en de functie van lever en nieren vermindert. Hierdoor wordt de opname van eiwit, fosfor en vezel uit de voeding minder. Om oude paarden nog zo lang mogelijk gezond te houden moet er rekening gehouden worden met vele aspecten.

wortelen weer volop verkrijgbaar
In het najaar zijn wortelen weer volop verkrijgbaar. Wortelen zijn een smakelijke aanvulling in ieder rantsoen. Paarden moeten goed kauwen op wortelen, waardoor de speekselproductie wordt gestimuleerd. De meeste paarden zijn dol op een paar wortelen in de voerbak.