Honden

Reeds in het jaar 874 waren er IJslandse Honden, die naar men aanneemt, door de Vikingen vanuit Noorwegen werden meegenomen naar hun kolonie IJsland. Aldaar werd dit ras ontwikkeld tot wat het geworden is: zeer mensvriendelijk, een alerte waker en een attente hoeder van het vee, met een onuitputtelijke energie en een prima gezondheid.

Van links naar rechts: Tryggur, halfbroertje van Tryggur, Ronja, Mayla, Knus en Bayuk.
Wandeling met de hondjes

De IJslandse Hond, Islendskur hundur zoals de oorspronkelijke naam luidt, is een prettige, ijverige en handelbare hond van een handig middelgroot formaat: reu 42-48 cm, teef 38-44 cm. Gewicht omstreeks 18 kg. De bovenvacht, in diverse kleuren, is kort- en langharig, en waterafstotend. De ondervacht is dik en wollig. De dikbehaarde staart, pluimig haast, wordt trots in een sierlijke krul op de rug gedragen. De zeer levendige expressie van het gelaat wordt sterk geaccentueerd door de spitse en beweeglijke oortjes.

De IJslandse Hond is een mensenvriend bij uitstek. Hij wil gedurig met de mens samenzijn, volgt hem op de voet rondom het huis. Hij wordt graag aangehaald en ligt maar al te graag op schoot. Dit maakt hem tot een ideale gezinshond, die uitstekend met kinderen overweg kan. Door deze eigenschappen is het geen hond voor iemand die het grootste deel van de dag niet thuis is. Hoewel de hond prima kan leren dagelijks 4-5 uur alleen te zijn. Dit gemis moet wel gecompenseerd worden door activiteit, beweging en veel aandacht. De IJslandse Hond is een alerte en blafgrage waker. Eenieder die op zijn territorium komt wordt verwelkomd met een uitgebreid luidkeels doch niet dreigend, blafconcert.

 

 

Sylke onder de stoel
Sylke

In memoriam Jigmé

De Tibetaanse Mastiff (ook wel berghond genoemd) is een imposante, krachtig gespierde en forse hond, waarvan het compacte lichaam een frachtie langer dan hoog is. Reuen hebben een schouderhoogte van tenminste 65 centimeter en bij teven is dit 61 centimeter. Het gemiddelde gewicht van een volwassen reu is ongeveer 50 tot 60 kilo. De teven zijn wat lichter. De vacht bestaat uit overvloedige, halflange, vlak aanliggende, harde en stug aanvullende bovenbeharing en een zeer dichte en tamelijk wollige onderbeharing. De achterzijde van de voorbenen en de hakken van de achterbenen zijn voorzien van een fraaie bevedering. De bekendste kleuren zijn zwart met tanaftekening en grijs met tanaftekening. Daarnaast komen ook effen zwarte, grijze en goudkleurige dieren voor. De kleur van het tan kan sterk variëren, van een zeer diepe tot een lichte tint. Een witte borstvlek is toegestaan, evanls niet te grote witte aftekeningen op de tenen.

De Tibetaanse Mastiffs kenmerking zich door hun rustige, waardige en bedachtzame aard. Het zijn evenwichte honden, die een zekere trots uitstralen. Ondanks hun nimmer aflatende trouw en gehechtheid aan hun eigen mensen zijn ze verre van opdringerig en ze stellen zich ook niet afhankeijk op. Ze zijn echter wel gevoelig en graag in de buurt van hun mensen. Op hun eigen terrein zijn ze erg zelfverzekerd. Ze hebben een sterke territoriumdrift en ze nemen de bewaking en verdediging van hun gezin, huis en haard als vanzelfsprekend en zeer overtuigend op zich. Het zijn geen blaffers maar ze laten hun zware stem wel horen bij onraad. Ze zijn graag buiten maar niet geschikt als kennelhond. Ze zijn zowel lichamelijk als geestelijk laat volwassen

Tibetaanse Mastiffs zijn fijne gezindshonden, die het beste functionren wanneer hun zowel binnens- als buitenshuis de ruimte geboden wordt. Ze hechten zich sterk aan de leden van het gezin en leggen een onwankelbare trouw aan de dag. Ook de aanwezige huisdieren worden als "eigen" beschouwd en als zodanig behandeld. De vacht is vrijwel geurloos.

In memoriam Rody en Rambo